середу, 1 квітня 2015 р.

 Твори-ювіляри 2015 року


Віртуальна виставка до дня народження М. В. Гоголя 
" Твори-ювіляри Миколи Гоголя"

В 2015 виповнюється 180 років з дня виходу повісті Миколи  Васильовича Гоголя "Вій". Її назва — ім'я слов'янської демонічної істоти, з яким пов'язаний сюжет. Повість розпочато Гоголем в 1833 р. Перша редакція повісті була опублікована в збірці "Миргород" 1835 року. Тогочасна критика зустріла «Вія» спочатку досить холодно, не оцінивши справжньої віртуозності автора і глибини його філософії. Вій — це могутній витвір народної уяви. Так звуть українці старшого над гномами, що в нього повіки на очах спускаються аж до землі. Оця вся повість і є народний переказ. Мені не хотілося змінювати його, тому розповідаю майже так само просто, як і сам чув. (Прим. М. Гоголя). В цій повісті блискучий талант Гоголя базується на характерній містичній літературній мові, якою автор, ніби мереживо, плете фантастичні, і разом з тим, реальні образи. У "Вії" грань між реальним і нереальним світом настільки тендітна, що демонічне спокійно сусідить з повсякденністю народного життя: містичне не протиставлене побуту, а є його повноправною частиною. 
Серед книг нашої бібліотечної гоголіани є  раритетне видання: Гоголь Н.В. Вий // Полное собраніе сочиненій. Т. 1.– Изд.2-е его наслъдниковъ, пополн. по рукописи автора. – М.: Типогр.А.И. Мамонтова, 1867. – С. 397 – 436.; та інші, більш пізніші видання цієї повісті.





  
В 2015 році також виповнюється 180 років  повісті М. Гоголя "Тара́с Бу́льба". Перша редакція повісті увійшла до збірки "Миргород" 1835 року, але вона невідома широкому читацькому загалові, оскільки було канонізовано її другий варіант, надрукований 1842 року. Саме друга редакція отримала позитивні оцінки російських літераторів. В першій редакції, на відміну від другої редакції твору, немає прославляння російського царя, відсутнє художнє описування запорізьких козаків, як прихильників Росії та російськості, та відсутнє їхнє бажання приєднатися до Росії. У героїчній повісті "Тарас Бульба", де головним героєм виступає козацький полковник Тарас Бульбаписьменник яскраво змалював Запорозьку Січ першої половини 17 століттяправдиво відтворив побут  тих часів та прославив мужність, відвагу, вірність батьківщині, товариству, козацькій честі.
У  фондах бібліотеки можна ознайомитись з такими виданнями :
Гоголь Н.В. Тарас Бульба: повесть / Николай Гоголь; послеслов. А. Слонимский; ил. Е. Кибрик. – М.: Дет. лит., 1978. – 175 с.
Гоголь Н.В. Тарас Бульба: повесть / Николай Гоголь. – М.: АСТ: Зебра Е, 2009. - 224 с.
Гоголь М.В. Тарас Бульба: повість: пер. з рос./ М.В. Гоголь – К.: Молодь,1969. – 126 с.
Гоголь М.В. Тарас Бульба: повість: пер. з рос./ М.В. Гоголь; іл. В.Невінчаного. –Біла Церква, 1997. – 140 с.
Гоголь М.В. Тарас Бульба: повісті: пер. з рос./ М.В. Гоголь. – К.: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 1999. – 191 с.
Гоголь М.В. Тарас Бульба: повість/ М.В. Гоголь; пер. з рос. В. Шкляр. – Львів: Кальварія, 2005. - 104 с.
Гоголь М.В. Тарас Бульба: повість: пер. з рос./ М.В. Гоголь; іл. В. Лопати. – К.: Владислов, 2006. – 128 с.







Немає коментарів:

Дописати коментар