вівторок, 14 квітня 2015 р.

  
Книги – ювіляри 2015 року

Віртуальна виставка "Національна Біблія України".
(до 170-річчя виходу книги "Кобзар" Т.Г. Шевченка)



170 років тому, у квітні 1840 року, у Петербурзі побачила світ перша поетична збірка Тараса Григоровича Шевченка "Кобзар", що містила твори 1837-1840 рр. Є. Гребінка допоміг першому  “Кобзарю” пройти цензуру з якомога меншими втратами тексту. Книга Шевченка потрапила  до П. Корсакова, який мав репутацію ліберального цензора. Друкувався «Кобзар» в приватній друкарні Є. Ф. Фішера в Санкт-Петербурзі, коштом П.І. Мартоса, поміщика, відставного ротмістра, тираж складав приблизно 1000 примірників.
       З усіх прижиттєвих видань Шевченка "Кобзар"
1840 р. мав найбільш привабливий вигляд. Книжка надрукована на якісному папері, чіткими шрифтами. До «Кобзаря» ввійшло вісім творів: «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами!», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка», «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч, та 6 присвят, кожна назва і присвята надруковані на окремому аркуші; обсяг збірки - 114 сторінок. Примітна особливість його - на початку книги офорт за малюнком Василя Штернберга: народний співак - кобзар із хлопчиком-поводирем. Це не ілюстрація до окремого твору, а узагальнений образ кобзаря, який і назву збірці. Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати Кобзарем. Навіть сам поет  після своїх деяких повістей починав підписуватись "Кобзар Дармограй". Перше
видання 'Кобзаря " надруковано на ярижко, або єрижко – орфографії української мови , заснованої на російських правилах читання. Т. Г. Шевченко дотримувався її у більшості рукописів та прижиттєвих видань.
      Поява «Кобзаря» — явище епохальне. Це була подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й в історії самосвідомості українського народу. Він засвідчив, що в українське письменство прийшов поет великого таланту. "Ця маленька книжечка, - як образно висловився І. Франко, - відразу відкрила немов новий світ поезії, вибухла, мов джерело чистої, холодної води, заясніла невідомою досі в українськім письменстві ясністю, простою і поетичною грацією вислову".
      Заборона і вилучення «Кобзаря» з бібліотек, книгарень та в окремих громадян після арешту Шевченка в 1847 р. зробило видання рідкісним ще за життя автора. Сьогодні у світі збереглося всього декілька примірників першого видання.
     За життя Шевченка його твори під назвою «Кобзар» виходили ще й 1844-го та 1860-го року. Якщо останнє прижиттєве видання містило лише 17 творів, то тепер їх у «Кобзарі» - 228. Незважаючи на владу та цензуру, твори Т. Г. Шевченка активно друкували у Російській імперії та поза її межами, у буремні роки революції та двох Світових війн. У 1960-х рр. розпочалось масове видання творчості Т. Г. Шевченка, активний переклад його віршів на мови народів СРСР. Але цензурні обмеження були зняті лише після 1991 р. Саме тоді були видані фототипічні копії не лише друкованих видань, а й рукописів.
       У Черкасах існує єдиний у світі музей однієї книги – "Кобзаря" Т.Г. Шевченка, який був відкритий у травні 1989 року в меморіальному будинку, в якому з 18 по 22 липня 1859 року поет жив у сім'ї Цибульських. Тут знаходиться один із примірників першого Кобзаря. У музеї мікромініатюри в Києві знаходиться найменша в світі рукописна книга – "Кобзар", виготовлена Миколою Сядристим, з площею обкладинки 0,6 кв.мм. і 12 сторінками.У книзі – шість віршів Т.Г. Шевченка, уривок з передмови І. Франка, портрет
Т.Г. Шевченка і зображення хати, де він народився. Товщина літер всього 3 мікрона, а обкладинка зроблена із пелюстки безсмертника.

     В фондах бібліотеки ім. М.В. Гоголя є такі видання "Кобзаря":


Шевченко Т.Г. Кобзар / Тарас Шевченко; вступ. ст. О. Гончара. – К.: Дніпро, 1985. - 640 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар / Тарас Шевченко; худож. В. Касіян . – К.: Веселка, 1998. - 486 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар / Тарас Шевченко. – К.: Дніпро, 1999. - 670 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар / Тарас Шевченко; ред. Л.С. Шорубалка – К.: Наук. думка, 2002. – 368 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар: вибрані поетичні твори / Тарас Шевченко . – К.:МАУП, 2004. - 471 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар: вибрані поетичні твори / Тарас Шевченко . – К.:МАУП, 2005. - 472 с.
Шевченко Т.Г. Кобзар / Тарас Шевченко. - [Факсимільне вид. 1840 р.].  – К.: Дніпро, 2014. – 258 с.
Шевченко Т.Г. Малий Кобзар / Тарас Шевченко . – К.: Веселка, 1979. - 383 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар