четвер, 22 серпня 2024 р.

 

Я мусив учитися слухати світ

  До 65-річчя з дня народження

Мирослава Дочинця


Усім шанувальникам сучасної української прози знайоме ім’я Мирослава Дочинця – прозаїка, публіциста, філософа та журналіста. Він упевнено займає провідне місце в списку найпопулярніших авторів сьогодення, а його твори б'ють рейтинги продажів в усіх книгарнях України.
Народився майбутній прозаїк третього вересня 1959 року в родині вчителів. Батьки дуже вплинули на світогляд юного Дочинця та привили йому любов до української мови.
Ще зі шкільних років він почав писати та брати участь у літературних конкурсах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював журналістом у численних виданнях: в газеті «Молодь Закарпаття», «Новини Мукачева», «Карпатський край», «Срібна земля», «Фест» та інших.
Мирославу Дочинцю належить авторство майже 30 книжок, більшість з яких стали українськими бестселерами. Серед них книга «Многії літа. Благії літа» – заповіти 104-річного карпатського мудреця про те, як домогтися довгого та щасливого життя й підтримувати своє здоров’я. Вона увійшла в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом «Книга року-2010». Згідно з відгуками, книга "Многії літа, благії літа" справила справжній фурор своєю появою на книжковому ринку. Одкровення старця про те, як треба жити, які цінності мати, зацікавили багатотисячну публіку. Книга була перекладена на безліч мов: італійську, польську, румунську, англійську і навіть японську. Привертають увагу читачів і такі твори письменника, як «Вічник. Сповідь на перевалі духу», «Криничар» та «Горянин. Води Господніх русел». Ці книжки називають трьома духовними братами.
За щирість, за вміння передавати емоції і у фарбах зображати події письменник отримав не одну нагороду. Найвідоміші премії : Національна премія України імені Т. Шевченка (2014; за романи «Криничар» та «Горянин»). премії «Карпатська корона» (2004), імені Ф. Потушняка (2009, 2019), імені Т. Осьмачки, імені Зореслава, «Ярославів вал», імені Ю. Мейгаша (усі — 2012).
Сьогодні книгами Мирослава Дочинця зачитуються багато людей. Його твори стають бестселерами не тільки в Україні, але й за кордоном, так як письменник вміє показати читачеві живу людську душу у всій її красі і неповторності. Його книги можуть зачепити за живе будь-якого читача, бо кожен в якомусь із героїв пізнає самого себе або до болю знайому ситуацію, яка так часто трапляється в житті. Нові твори Мирослава Дочинця викликають все більший інтерес у публіки, а сам письменник є одним з найбільш обговорюваних і читаних в Україні.
 

За мережевими джерелами

 

Дочинець, М. В
язень замку Паланок / Мирослав Дочинець. – Львів : Література та мистецтво, 2019. – 368 с.
Це захоплива історія про безрідного закарпатського хлопчика, який рано прилучається до копання криниць. І докопується до таких глибин! Здобуває унікальний хист, навчається мудрості в учителів, мужності в скрутних обставинах, стає зрештою найбагатшою людиною в краї. Та найбільші його скарби – свобода духу, висока освіченість, шляхетність душі.



 
Дочинець, М. Діти папороті : роман / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2020. – 328 с.
Ця книга – про жало війни в серці, про любов і кохання, про муки та радість творчості, про служіння науці, про Дім, у якому живе душа, про мову птахів, про дикі черешні, прадавні, як світ, трави та молоде вино …  Про те, що в житті рано чи пізно, навіть досить пізно – щось відбувається вперше. І після того ти ніколи вже не будеш колишнім.
 


Дочинець, М. Золотий час. Одкровення карпатського знатника / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2020. – 190 с.
Його вважали знахарем, знатником, цілителем, відуном, мольфаром, провісником, старцем милосердним, боговидцем. А сам він себе йменував «перехожим світу, пастирем бджіл, братом птахів і приятелем дерев». Тут зібрані одкровення, роздуми, поради, приписи карпатського мудреця Андрія Ворона, які не ввійшли до попередніх книг - «Многії літа. Благії літа», «Вічник», «Світован», «Синій зошит», «Розрада гора».



 
Дочинець, М. Зряче перо : роман з аркушем / Мирослав Дочинець. – Львів : Література та мистецтво, 2018. – 288 с.
"Поспішай до мене, а до себе - насамперед", - казали давні мудреці.
Ця книга Мирослава Дочинця - особливого роду. Це плід пересівання насінин для дерева Життя, збирання леліток світла, пильнування

над чарами листа. Це - щоденник духовної виправи, сповідь перед самим собою, занурення у таїни письма. Одним словом це - роман Зрячого пера з Листом. Освячений любов'ю до людини, до світу, до слова, до Бога.

 
 

Дочинець, М. Історії : Жінки, які перемогли ; Чоловіки, які витримали
; Великі, які кохали : повісті / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2019. – 452 с.
Це реальні історії про реальних жінок і чоловіків. Історії служіння меті і мрії, історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу. Немає секрету щастя й хисту. Немає загадки долі. Є загадка любові. І ці люди все життя розгадували її. І служили їй – любові до людини, до Бога, до природи, до ремесла, до мистецтва... Люди звичайні і водночас незвичайні у своїх високих устремліннях. Крім того, ця книга є спробою торкнутися дару, що зветься Коханням. І як воно осявало життя відомих, харизматичних людей. Навіть великих кохання робить слабкими і вразливими, тому що руйнує укріплення, які ми зводимо довкола своїх сердець. Для одних це промінь світла, для інших – рушійна стихія, що перекраює знакову особистість, а з нею нерідко і хід історії людства.


 
Дочинець, М. Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей
 / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2018. – 244 с.
Ця книжка - про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те, що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості; про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови - чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.


 

Дочинець, М. Мафтей. Книга написана сухим пером : роман
 / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2016. – 349 с.
В основу роману лягли неймовірні події в Мукачеві, про які писали європейські газети ХІХ століття. Для чого переповідаються історії? Може, з волі блукаючого відлуння, а може, тому, що діла проминулі срібними нитками вплітаються і мережу сьогочасної доби...Всі дивляться в дзеркало і майже іхто не заглядає за скло, за срібний покрив. А головна ж тайна там. Мафтей зазирнув і...
 

Немає коментарів:

Дописати коментар