четвер, 20 червня 2024 р.

 

"Від журналістики до письменства"

21 червня 65 років Галині Вдовиченко

  

В цьому році виповнюється 65 років Галині Вдовиченко – українській письменниці і журналістці. Вона народилася 21 червня 1959 року на Кольському півострові за Полярним колом у селищі Печенга. У дитинстві разом з родиною часто переїжджала з місця на місце. Навчалась у школах Івано-Франківська, Надвірної, Рави-Руської, Москви, постійно бувала у бабусі з дідом у селі Отинія Коломийського району Івано-Франківської області, на батьківщині батька.
 Філологічну освіту здобула у Львівському національному університеті. До 2017 року працювала заступницею головного редактора газети «Високий Замок». Членкиня ПЕН-клубу України. Мешкає з родиною у Львові, виховує доньку та сина, успішно пише дорослу та дитячу літературу.
Всі книги Галини Вдовиченко - яскравий приклад якісної літератури в мелодраматичному жанрі. Сюжети її творів розгортаються в українських містах і навколо знайомих багатьом читачам персонажів. Адже найчастіше головні герої книг цієї письменниці - звичайні люди, яких ми безліч разів зустрічали на вулиці, але при цьому трапляються з ними зовсім не звичайні події.



 Літературний дебют письменниці відбувся у 2008 році, коли світ побачив роман «Пів-яблука». Цей роман став лідером продаж і отримав друге місце в рейтингу кращих книг 2009 року. В ньому розповідається про чотирьох подруг-львів’янок. В один день в їхньому житті з'являється старовинне дерев'яне яблуко, що зберігає в собі давній секрет, який допоможе кожній з них виконати їх найзаповітніші бажання.




Другий прозовий твір Вдовиченко - роман «Замок Гербуртів» - переміг на престижному літературному конкурсі «Коронація слова», а згодом вийшов у світ під назвою «Тамдевін». Бажаючи відпочити душею від міської суєти, художниця Анна приїжджає в мальовничі Карпати і зупиняється недалеко від старовинного замку з таємничою історією. В цих же краях науковець Юрко вивчає поведінку вовків у природному середовищі. Несподівана зустріч з Анною назавжди змінює їхні долі.




Книга, що вийшла в 2015 році, «Маріупольський процес» перемогла в номінації «Гранд роман» конкурсу «Коронація слова». У цьому творі придумана автором
історія кохання розгортається на тлі гострої політичної теми війни, що торкнулася східну частину України. Головні герої книги Роман і Ольга зустрілися не в найкращий час. Він - полонений український солдат, вона - сепаратистка. Але незважаючи на біль, кров і ненависть, ці двоє молодих людей тягнуться один до одного, долаючи будь які перешкоди силою своїх почуттів.



У романі «Бора» Галина Вдовиченко торкнулася актуальної нині теми – що буде з людством, якщо раптом перестане існувати Інтернет. Така психологічна фантастика, на думку авторки, демонструє, що справжнє щастя – це живе спілкування один з одним, а не переховування за бездушними моніторами, вигаданими ніками та чужими фотографіями в мережі.

А «Найважливіше - наприкінці» - це книжка про вміння прощати і співпереживати, не розмінюватися на дрібниці і бути уважними одне до одного і до себе, цінуючи кожну мить цього несамовито швидкоплинного життя







Серед інших творів Галини Вдовиченко також варто відзначити книги для молодшого і середнього шкільного віку: «Мишкові миші», «Ліга непарних шкарпеток», «36 і 6 котів». Це добрі, веселі й захоплюючі історії, які, безсумнівно, сподобаються дітям молодшого і середнього шкільного віку. Твори Вдовиченко увійшли до численних антологій, а також хрестоматії з української літератури для 3, 4 класів






За мережевими джерелами 


У відгуках про книги Галини Вдовиченко сучасні читачі відзначають, що її твори наповнені теплотою і залишають після себе світлі, радісні почуття. Популярністю книги авторки користуються і серед відвідувачів нашої бібліотеки. То ж запрошуємо до нас за гарними і цікавими книгами.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар